top of page
Volwassen boom - Trees for All.jpg

DNGB heeft partnership met
Trees for All 

Logo Trees for All_2021.png


Samen maken wij een mooiere wereld


Samen jou en Trees for All maken wij een mooiere wereld 

 

DNGB wil bijdragen aan een betere, mooiere wereld. Voor nu en later. Daarom zijn we een partnership aangegaan met Trees for All, een organisatie die zich al 20 jaar inzet voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.

Voor iedere woning die met een koopconstructie van DNGB wordt gekocht doneren wij 1 boom aan het klimaatbestendige bos in Kolham, Groningen.

Van sparrenbos naar gevarieerd, klimaatbestendig bos
 

Vlakbij het Groningse dorp Kolham ligt een dorpsbos van 31 hectare, waar veel fijnsparren groeiden. De afgelopen jaren bleken deze bomen niet goed bestand tegen klimaatverandering: veel fijnsparren hebben de droge zomers en stormachtige dagen niet overleefd.

Omdat het niet meer veilig was om in het bos te lopen, is dertien hectare bos gekapt. Noodzakelijk, maar zonde. En daarom gaan wij dit deel van het bos herstellen! Dat doen we samen met inwoners van de gemeente Kolham en de Vereniging Dorpsbelangen Kolham.

 

In totaal worden er 9.900 nieuwe bomen en struiken geplant. Dit zijn minstens 13 verschillende soorten bomen en struiken. Een gevarieerd bos is namelijk beter bestand dan een bos dat maar uit een of enkele boomsoorten bestaat. Bovendien trekt een gevarieerd bos allerlei planten en dieren aan, waardoor het bos weer gaat leven!

Een geweldig project waar wij graag ons steentje aan bijdragen.

Waarom is onze hulp voor dit  project nodig?


Het dorpsbos bij Kolham was een monotoon bos. Dat betekent dat maar een of enkele boomsoorten groeiden, waaronder veel fijnsparren. Zulke monotone bossen zijn erg kwetsbaar voor klimaatverandering. Krijgt een soort het zwaar door bijvoorbeeld droogte, ziektes of plagen? Zoals in dit geval de fijnspar? Dan heeft het hele bos daar last van.

Een ander nadeel aan een monotoon bos, is dat er maar weinig verschillende soorten bomen en struiken groeien. Ook is er weinig verschil in hoogtes. Daardoor is het voor veel planten en dieren geen aantrekkelijk leefgebied waar ze hun voedsel kunnen vinden of zich kunnen voortplanten. Kortom, de biodiversiteit is er niet hoog. Terwijl het juist belangrijk is dat we de biodiversiteit in Nederland de komende jaren juist gaan versterken!

Daarom vormen we het monotone bos om naar een klimaatbestendig en gevarieerd bos. Een bos dat tegen een stootje kan en waar allerlei planten en dieren zich thuis voelen. En niet te vergeten: een bos waar het voor de inwoners van Kolham prettig vertoeven is!

bottom of page