top of page
Showing House to Customers


Verkopen of kopen van een woning met Duokoop, of taxeren van een Duokoopwoning

Makelaar / taxateur

Duokoop voor de Makelaar en/of taxateur

 

Met Duokoop, koopt de koper samen met het Duokoopfonds een woning. Het gedeelte dat de koper koopt (het kopersdeel) wordt betaald met een hypotheek en eigen middelen. Het gedeelte dat het Duokoopfonds koopt (Duokoopdeel), mag de koper gebruiken alsof hij eigenaar is. Hierdoor zijn de maandlasten lager, waardoor met minder inkomen de woning kan worden gefinancierd. Hierdoor wordt het aantal potentiële koper groter waardoor de woning sneller wordt verkocht.

 

Een rekenvoorbeeld *

Stel de marktwaarde van de woning is:

€ 400.000

 

Het Duokoopdeel bij bestaandebouw is altijd

40%

Op basis van het bovenstaande voorbeeld is het Duokoopdeel

€ 160.000 

 

Het Kopersdeel is dan

€ 240.000

 

De woning wordt op Funda aangeboden voor

€ 252.000 met een bruto canon van € 497

 

Voor de aankoop op volle eigendom is een bruto gezinsinkomen nodig van

€ 81.000. 

 

Voor de aankoop van de Duokoopwoning is een bruto inkomen nodig van

€ 72.000

Op basis van de verdeling van het gestandaardiseerd inkomen in Nederland, 2021 (CBS) zijn er 24 duizend gezinnen met een inkomen tussen de 70 en 72 duizend (3% heeft een hoger inkomen) en 12 duizend gezinnen met een inkomen tussen de 80 en 82 duizend (2% heeft een hoger inkomen). De populatie potentiële kopers verdubbeld dus.

*) klik hier voor de gegevens die zijn gebruikt voor de berekening

Woning verkopen met Duokoop

Heb je een woning die niet zo makkelijk verkoopt? Probeer de woning eens te verkopen met Duokoop. Meld je dan aan bij DNGB door een account aan te maken op MYDNGB (recht bovenaan het scherm). Hier kun je alles vinden wat je nodig hebt om als makelaar met Duokoop aan de slag te gaan. Je kunt hier een woning aanmelden om op basis van Duokoop te koop te zetten. 

 

Woning aankopen met Duokoop

De woning hoeft niet te koop te staan met  Duokoop om de woning met Duokoop te kopen. Tijdens de financieringsaanvraag kan een hypotheekadviseur zijn klant Duokoop adviseren. In dat geval koopt de koper het Kopersdeel en het Duokoopfonds het Duokoopdeel. Omdat het Duokoopfonds rechtstreeks van de verkoper koopt moet de verkoper van bestaandebouwwoningen hierover worden geïnformeerd. Voor de verkoper is hier geen enkel nadeel aan verbonden, de verkoper ontvangt de volledige koopsom via de notaris. DNGB geeft een verklaring af dat de verkoper minimaal dezelfde garanties heeft dan wanneer de koper de woning op basis van volledig eigendom zou kopen. Te verkoper ondertekend een verklaring dat hij op de hoogte is gesteld dat de woning met Duokoop wordt aangekocht. Een kopie  van dit document kan je downloaden in MYDNGB.

Woning taxeren die moet Duokoop wordt aangekocht of wordt verkocht

Ben je taxateur en heb je een opdracht ontvangen om de waarde van een woning met Duokoop te bepalen? Maak dan een account aan in MYDNGB om alle relevante documenten te downloaden zoals een: nwwi-taxatie-instructie, algemene erfpachtvoorwaarden Duokoop, bijsluiter, goedkeuring NHG en verklaring van de Belastingdienst in verband met de aftrekbaarheid van de canon.

LET OP:

Duokoop alleen worden toegepast voor woningen met grondwaarde certificaat (zie voorbeeld hieronder).

 

Dit certificaat wordt uitgegeven door DNGB namens het Duokoopfonds.

Een grondcertificaat kan je in MYDNGB aanvragen.

 

Zonder geldig certificaat koopt het Duokoopfonds niet het Duokoopdeel.

 

Screenshot 2023-05-22 at 23.33.39.png

Voorbeeld certificaat

bottom of page